Jest takie nieodkryte miejsce w samym sercu Łodzi, którego pewnie nie znacie. To niezwykły dziki ogród z niewiarygodną różnorodnością jadalnych roślin, nieporównywalną z miejskimi parkami. Pyszny rabarbar, wyśmienity czarny bez, aromatyczne śliwki mirabelki, okazałe jabłonie i czereśnie. A poza tym babka lancetowata, pokrzywy, zboża… Nic, tylko zbierać, upichcić i zjeść.
Zabierzemy Was tam! Razem z amerykańską artystką Jodie Baltazar udamy się na niezwykły spacer w poszukiwaniu smakowitych dziko rosnących roślin. Przyrządzimy z nich na miejscu smaczne potrawy i zjemy je na świeżym powietrzu, w nieskrępowanej, piknikowej atmosferze. Na warsztatach dowiemy się, jak rozpoznać jadalne rośliny rosnące w obszarach miejskich, jak je przyrządzać, po czym poznać, że są chore lub źle odżywione i jak ważna jest gleba dla rozwoju miejskich ekosystemów. A przede wszystkim – spędzimy razem fantastyczne popołudnie!
GDZIE: Łódź. Spotykamy się przed główną bramą Manufaktury (od strony ul. Ogrodowej).
KIEDY: 14 czerwca (sobota) o godzinie 14:00.
Warsztat jest otwarty dla wszystkich i bezpłatny. Prowadzony będzie w języku angielskim, z tłumaczeniem na język polski. O roślinach jadalnych opowiedzą Jodie Baltazar i Gabriela Jarzębowska.
Warsztaty są wspólną inicjatywą Ośrodka Działań Ekologicznych „Źródła” i Fundacji Bios Amigos.