W grudniu, jako jedna z szesnastu szkół w Polsce, zakwalifikowaliśmy się do międzynarodowej kampanii „Śmieci mniej”, która ma na celu zmniejszenie wpływu na śmieci i zmianę zachowań wśród młodzieży. Jest prowadzona przez Fundację Edukacji Środowiska Eco-Schools przy wsparciu Fundacji Wrigley Company. Pierwszym etapem projektu było opracowanie przez szkolnych koordynatorów Zielonej Flagi programu dotyczącego zmniejszania odpadów na terenie szkoły i w najbliższym otoczeniu.
Już przed feriami dziesięcioro uczniów wypełniało ankietę dotyczącą ich spojrzenia na problem nadmiaru śmieci w najbliższym otoczeniu oraz segregacji odpadów. Następnie Komitet Lokalny w składzie Karolina Końska, Kamila Kowalik, Kacper Dudzik i Tymoteusz Czyż przy ogromnej pomocy pani Danuty Chały przeprowadził audyt, czyli wstępną ocenę szkoły m.in. pod kątem ilości pojemników na odpady oraz tego, czy nasi uczniowie śmiecą.
W skład Komitetu Lokalnego wejdą również chętni uczniowie, którzy podejmą się następujących zadań:
- odszukiwanie znaków ekologicznych na produktach spożywczych znajdujących się w domu oraz sklepiku szkolnym – klasy IV
- przeprowadzenie analizy produktów w przydomowym sklepie, które można kupić w małych i dużych opakowaniach oraz porównanie ich atrakcyjności cenowej – klasy V
- przeprowadzenie analizy produktów znajdujących się w przydomowym sklepie, które są atrakcyjne wizualnie dla kupującego, ale zawierają konserwanty i sztuczne barwniki – klasy VI
Karolina Kruczek będzie łącznikiem między poszczególnymi klasami a Komitetem Lokalnym i koordynatorami programu. Klasy czwarte już w marcu pojadą dzięki uprzejmości i finansowaniu przez Urząd Miejski w Drawsku Pomorskim na warsztaty do sortowni odpadów w Słajsinie koło Nowogardu.
W ramach projektu odbędą się cztery konkursy:
1) opracowanie przez poszczególne klasy projektu ulotki dotyczącej ekologicznych zakupów (konkurs dla klas IV-VI); najlepsza ulotka zostanie wydrukowana i rozpropagowana
2) „Moja torba na zakupy” – dekorowanie bawełnianych toreb na zakupy różnymi materiałami przeznaczonymi do recyklingu lub upcyklingu (konkurs dla klas IV)
3) „Ekologiczne zakupy” – plakat promujący (konkurs dla klas V)
4) „Ziomal z odpadów” – projekt pojemnika na odpady (konkurs dla klas VI)
Podsumowanie projektu planujemy podczas obchodów Międzynarodowego Dnia Ziemi – 27 kwietnia. Zapraszamy na międzynarodową stronę projektu, gdzie można poczytać o pomysłach innych szkół na rozwiązanie problemu zaśmiecenia na świecie oraz podszlifować język angielski.
Sposób na ograniczenie odpadów – relacja uczniów szkoły podstawowej w Drawsku Pomorskim
Kiedy przychodzimy z zakupów, zwłaszcza weekendowych lub przedświątecznych, praktycznie zawsze powstaje góra niepotrzebnych pudełek, reklamówek i woreczków. Są to potencjalne śmieci, które nie znikną z naszego otoczenia przez wiele miesięcy, a nawet lat.
Podczas codziennych zakupów starajmy się wybierać produkty, które można kupić bez opakowania, np. warzywa, owoce, mięso czy pieczywo. W tym celu warto wybrać się z wizytą na bazar, do piekarni, warzywniaka czy sklepu mięsnego. Wybierając lokalne produkty otrzymujemy świeższe towary, których transport do miejsca ostatecznej sprzedaży nie wiązał się z przewozem na duże odległości, dzięki czemu ograniczamy emisję gazów cieplarnianych. Niepakowane towary możemy kupić też w supermarkecie, wybierając towar ze stoisk zamiast pakowane towary z półki. Każda taka decyzja sprawia, że w naszym koszu ląduje mniej opakowań, które później trafiają na wysypiska.
W ramach realizacji zadań międzynarodowej kampanii „Litter less” („Mniej śmieci”) uczniowie klas piątych dokonali analizy produktów, które można kupić w małych i dużych opakowaniach oraz porównać ich atrakcyjność cenową.
Ich wnioski? Jeśli jest taka możliwość, dobrze jest kupować jedno większe opakowanie tego samego produktu zamiast kilku mniejszych. Jest to doskonały sposób na ograniczenie produkcji zbędnych odpadów. Co więcej – duże opakowania w ogólnym rozrachunku najczęściej okazują się tańsze, a zakupiony towar starcza nam na dłużej. Prawie zawsze duże opakowanie jest bardziej ekonomiczne, czyli tańsze w przeliczeniu na kilogram.
Najlepszym sposobem na poradzenie sobie z górą śmieci jest ograniczenie ich ilości. Najlepiej zacząć już podczas następnej wizyty w sklepie!
Ładne nie zawsze znaczy zdrowe
Niejednokrotnie robiąc zakupy „łapiemy się” na ładne opakowanie, które nas kusi swoim kształtem i barwami. Jedną z ról opakowania jest przyciągnięcie uwagi konsumenta oraz zachęcenia do zakupu towaru. Ale czy to, co ładne na zewnątrz oznacza zdrową dla nas zawartość. Uczniowie klas szóstych dokonali analizy produktów, które są atrakcyjne wizualnie dla kupującego, ale zawierają konserwanty i sztuczne barwniki.
Szóstoklasiści odwiedzili nasze markety i krytycznym okiem spojrzeli na skład podstawowych produktów spożywczych. Starali się wyszukać produkty zawierające dla nas substancje szkodliwe (tzw. E) i jako ich alternatywę – produkty ekologiczne i w 100% zdrowe, choć może troszkę droższe i mniej atrakcyjne wizualnie. Kupowanie produktów bez czytania opisu na opakowaniu to przysłowiowe kupowanie kota w worku. Jeśli chcemy być świadomymi konsumentami i dbać o zdrowie swoje i rodziny, warto czytać etykiety dotyczące produktów.
Na tropie ekoznaków na produktach
Uczniowie klas czwartych wyruszyli do drawskich sklepów w poszukiwaniu ekoznaków na produktach. Ekoznaki wskazują produkty, które spełniają wymagania ochrony środowiska. Klient świadomie wybierając eko-oznakowane produkty, kształtuje popyt i zaczyna mieć wpływ na poprawę stanu środowiska. Producent widząc, że przyjazne dla środowiska towary sprzedają się lepiej, w dalszym ciągu doskonali technologię produkcji, aby sprzedać więcej swoich produktów i być lepszym od konkurencji. W ten sposób zwykli ludzie wywierają wpływ na stan środowiska naturalnego. Okazuje się, że normalnie żyjąc, robiąc zakupy, podejmując zwykłe codzienne decyzje, można kształtować świat wokół nas.
Idea wprowadzenia towarowych oznaczeń ekologicznych (tzw. ecolabelling) na produktach, które najmniej szkodzą środowisku powstała w latach 70. dwudziestego wieku i szybko zdobyła uznanie. Podczas swoich poszukiwań młodzi detektywi bez najmniejszych problemów odszukali znaki: Alu, CE, Dbaj o czystość, Ozon friendly, Zielony Punkt i Recykling. Największe trudności sprawiły: Margerytka, Błękitny Anioł i Oil. Należy podkreślić, że wybierając produkty z oznaczeniami ekologicznymi nie tylko dbamy o środowisko, ale również o nasze zdrowie.
Joanna i Grzegorz Kruczek